jueves, 3 de marzo de 2011
TEORIES SOBRE LA RELACIÓ ENTRE EL CERVELL I LA MENT
Definicions - Tema 8
Fisicalisme: teoria monista materialista que afirma que les activitats mentals són processos fisicoquímics.
Dualisme platònic: teoria dualista que defensa que el cos i l’ànima es poden separar i estan units per accident. Afirma que l’ànima és immortal i immaterial, i el cos és mortal i material.
Hilemorfisme: teoria dualista que defensa que el cos i l’ànima són dos principis complementaria i inseparables. Diu que l'ànima ha de tenir forma (cos).
Dualisme interaccionista: teoria dualista que manté que ment i cervell són realitat diferents, que necessitem una ment autoconscient de la presència del jo per explicar fets, i que la interacció entre cos i ànima passa per l’escorça cerebral.
Interaccionisme emergentista: teoria que afirma l’existència d’actes mentals, de que la ment es un producte evolutiu del cervell i que no tot el que és real ha de ser material. Defensa l’existència de tres mons.
Raó pràctica: s’ocupa d’allò que pot ser d’altra manera i té com a objectiu assolir la felicitat. Àmbit moral i de la llibertat.
Raciovitalisme: entén la vida com a raó.
Raó instrumental: el coneixement s’ha convertit en un instrument per dominar tècnicament els processos de la natura per un benefici propi.
Acció comunicativa: té com a objectiu la cerca d’acords i el consens entre una comunitat d'interlocutors.
Persona (Boeci): substància individual de naturalesa racional.
Existència encarnada: les persones estem dotades d’una interioritat que ens permet sortir de nosaltres mateixos i obrir-nos als altres.
L'ésser humà com autòmat conscient
Textos de Huntington
1r à Aquest diu que , de moment, el poder està dominat per els occidentals però d'aquí a un temps pot ser no molt, els islàmics i els asiàtics acabaran dominant ja que la seva economia anirà en creixement constant i superarà a l'occidental. Huntington diu que les cultures s'acabaran acceptant i podran conviure juntes, en pau i sense enfrontaments. Aquestes adoptaran una postura interculturalista per poder combatre el multiculturalisme.
2n à Aquest text diu que podem viure en un mateix lloc diferents cultures. Tots som iguals però pertanyem a diferents cultures. Aquest proposa viure tots en un món de diverses cultures diferents sense caure en el universalisme, es a dir, que cadascú mantingui la seva cultura pròpia. Promou el diàleg entre les cultures per generar acords.
El nacionalisme
El nacionalisme, per tenir una idea, és una ideologia i un moviment social que va sorgir a l'Edat Contemporàniaquan van aparèixer les Revolucions. Aquest té dos principis bàsics que són que cada nació ha de formar el seu propi Estat per tant que les fronteres tenen que separar les diferents nacions i l'altre és el principi de sobirania; aquesta diu que la nació és la única base de l'Estat. Llavors l'Estat està per davant de la nació.
El nacionalisme és un sentiment que aquest provoca que el poble vulgui conservar les seves tradicions, llengua, cultura, etc. Els individus que formen una nació acaben aspirant a més i volen convertir aquesta nació en un Estat. Aquest és el principal problema, ja que, hi han molts partidaris de que una nació passi a Estat o que es quedi tal como estava. A partir d'aquí és quan es formen revoltes, manifestacions que al cap i a la fi l'acaba pagant el poble.
Jo crec que el nacionalisme no s'ha de veure de una manera extremista ja que pot causar enfrontament entre els dels dos bàndols, penso que s'ha d'utilitzar la raó per arribar a un punt on tothom convigui d'una manera còmoda i sense problemes.
Definicions - Tema 6
L'ésser humà és sociable per naturalesa
Yo crec que la més coherent és la de Aristotil que diu que l’ésser huma es sociable per naturalesa, un animal pol.lític. L’ésser huma necesita la societat per conviure i per interectuar amb altres éssers i poder desenvolupar noves idees que mica en mica ens guiin pel camí de la felicitat i de la perfecció grácies a que estem dotats d’un llenguatge, l’unics éssers que el tenim.
L’ésser humà esta dotat de la raó i a partir d’aquesta pot coneixer la justicia, la injusticia, el be el mal, etc i triar el seu propi cami per realitzar-se a si mateix i conduir la seva vida raonant de forma correcta. Necesitem la societat també perque si el nostre raonament no es correcte el compartim amb els demes i són ells qui t’ajuden a seguir aquest camí, el cami de la felicitat.
Teoria de l'Individualisme possessiu
Definicions - Tema 2
Opinió, creença, saber.
Aquest text es un fragment adptat de l'obra d'Immanuel Kant amb el nom "Crítica de la raó pura". El text esta dividit en tres paràgrafs però parla de dos coses només: a la primera la convicció i la persuació i a la última part parla dels tres graus del coneixement.
En aquest Kant diferencia dos termes d'una manera molt clara, quan un succés és vàlid per mi i no per els altres s'anomena persuasió. Aquest fet no es pot comunicar als demès. Quan, en canvi, un succés és vàlid per a tothom aquest passarà a nombrar-se convicció.
El text també parla dels tres graus del coneixement que són: opinió, creença i saber. El primer diu que “jo puc creure en X però no estic segur i no puc comunicar-ho”. El segon, en canvi diu que “jo crec en X estic segur però no puc comunicar-ho”. Per últim el tercer diu que “jo crec en X estic segur i puc comunicar-ho”.