jueves, 3 de marzo de 2011

Definicions - Tema 8

Monisme materialista: els processos mentals s’expliquen únicament per la base material localitzada en el cervell, la ment es redueix a matèria.

Fisicalisme: teoria monista materialista que afirma que les activitats mentals són processos fisicoquímics.

Dualisme platònic: teoria dualista que defensa que el cos i l’ànima es poden separar i estan units per accident. Afirma que l’ànima és immortal i immaterial, i el cos és mortal i material.

Hilemorfisme: teoria dualista que defensa que el cos i l’ànima són dos principis complementaria i inseparables. Diu que l'ànima ha de tenir forma (cos).

Dualisme interaccionista: teoria dualista que manté que ment i cervell són realitat diferents, que necessitem una ment autoconscient de la presència del jo per explicar fets, i que la interacció entre cos i ànima passa per l’escorça cerebral.

Interaccionisme emergentista: teoria que afirma l’existència d’actes mentals, de que la ment es un producte evolutiu del cervell i que no tot el que és real ha de ser material. Defensa l’existència de tres mons.

Raó pràctica: s’ocupa d’allò que pot ser d’altra manera i té com a objectiu assolir la felicitat. Àmbit moral i de la llibertat.

Raciovitalisme: entén la vida com a raó.

Raó instrumental: el coneixement s’ha convertit en un instrument per dominar tècnicament els processos de la natura per un benefici propi.

Acció comunicativa: té com a objectiu la cerca d’acords i el consens entre una comunitat d'interlocutors.

Persona (Boeci): substància individual de naturalesa racional.

Existència encarnada: les persones estem dotades d’una interioritat que ens permet sortir de nosaltres mateixos i obrir-nos als altres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario