viernes, 11 de noviembre de 2011

Una altra manera d'entendre els sofistes: UN PAISATGE DE PARAULES

A. Naturalesa (“physis”) : principal font d’inspiració dels primers filòsofs. Independent de la voluntat humana, la naturalesa té els seus propis ritmes i les seves pròpies lleis.

B. Llei (“nomos”) : la llei s’oposa a la naturalesa. Aquesta són prescripcions que fan els homes per organitzar y buscar l’equilibri i l’harmonia,per tant, depèn de les opinions dels mortals.

C. Tècnica (“tékhne”) : és l’art de modificar quelcom real. Apart dels éssers humans hi ha uns altres éssers que depenen dels éssers humans ( vaixells, arcs, estàtues ). Aquest no tenen les seves pròpies lleis sinó que depenen de la voluntat humana.

D. Ciutat (“polis”) : és l’espai concret on es desenvolupa la vida dels homes, sinó un espai abstracte; una mena de xarxa en què es teixeixen les relacions dels éssers humans que conviuen en aquest espai físic.

E. Llenguatge, raó, pensament (“lógos”) : La importància de la comunicació entre els homes és el més característic. El lógos el sentim però no el veiem, l’ésser del qual es un ésser ideal. Aquest lógos pertant el trobem a la nostra consciència personal. Aquest es troba situat a l’ interioritat i aquesta determina l’ésser humà.

F. Educació (“paideia”): plantegen l’educació analitzant els continguts que transmet la tradició. Per consegüent, una nova educació que estigués d’acord amb els principis democràtics havia de criticar els valors tradicionals que es trobaven a les paraules ( bé, justícia, veritat...). Les paraules són les úniques que poden arribar al centre de l’ésser.

G. Veritat (“aletheia”): la veritat va ser unida al poder. La veritat és el mandament de qualsevol autoritat. Aquesta te a veure amb allò que afirmem o neguem i pertant la veritat haurà de ser demostrada.

No hay comentarios:

Publicar un comentario